O fotografii kulinarnej

Ostatnimi czasy bardzo dużo mówi się na temat fotografii kulinarnej. Nie da się zresztą ukryć, że jest ona obecnie niezmiernie popularna. Ktoś może zapytać o to, a co trudnego jest w fotografowaniu jedzenia i produktów spożywczych? Otóż jak się okazuje, wcale nie jest to takie proste jak mogłoby się o tym wydawać. Doskonale wiedzą o tym chociażby osoby pracujące w pismach kulinarnych. Od czasu do czasu pojawiają się zresztą artykuły na temat tego w jaki sposób powstają fotografie specjalnie na potrzeby takich gazet. Mnóstwo osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że bardzo często to, co oglądają na zdjęciach wcale nie przedstawia danego produktu. Dla przykładu w roli lodów nierzadko występuje puree ziemniaczane (odpowiednio zabarwione). Mięso, aby miało ładny kolor i połysk jest upiększane za pomocą farb akrylowych. Podobnych przykładów można podać zdecydowanie więcej. Zresztą, potrawy są na tyle specyficznymi obiektami, że nie da się ich fotografować przez dłuższy czas. Profesjonaliści niejednokrotnie podkreślają, że na zrobienie zdjęcia jakiegoś dania fotograf ma tylko 20 sekund. Do tego liczy się cała oprawa, a zatem aranżacja, w której potraw czy produkt zostaną zaprezentowane. Opracowanie koncepcji wymaga zatem sporo wysiłku i kreatywności, a także współpracy wielu osób.

error: Content is protected !!